Select Page

 

Hvad er mixing?

 

Introduktion

Måden der mixes på har udviklet sig utrolig meget, men formålet er det samme i dag, som det var for 50 år siden. Nemlig at justerer de individuelle optagelser, så alt lyder godt, i et samlet lydbillede.

På mange måder minder mixing om madlavning. Kokken tilføjer forskellige ingredienser for at lave den perfekte ret.
Hvis han tilføjer for meget eller for lidt af nogle ingredienser, så smager det ikke så godt som han ønskede.

Det samme er gældende for mixing. Du justerer (mixer), de forskellige optagelser sammen, til du har den perfekt blanding. Altså et samlet lydbillede. En samlet ret.

Førhen blev der brugt dyre mixing consoles, som var forbundet til dyre effektmaskiner. Derfor var det også meget dyrt for artister og bands at få lavet en indspilning og et mix i et lydstudie.

I dag er det noget anderledes. Vi er skiftet fra analog mixing til digital mixing. Det betyder, at alle som har en computer, har muligheden for, at mixe deres egen musik, uden det behøver at koste en formue.

 

Er mixing en nødvendighed?

Mixing er i høj grad en nødvendighed. For hurtigt at referer tilbage til kokken, så er det for eksempel vigtigt, hvor meget chilli, salt eller peber kokken vælger at tage i sin ret. Ligesom det er vigtigt, hvordan man sætter de forskellige spor af lyde sammen.

Når man laver et mix, er målet at få sangen til at lyde bedst mulig. Det kræver mange års erfaring før man kan begynde at lave rigtig gode mixes, men der er nogle basis ting som er godt at vide.

 

Mixing – En form for værktøjskasse

Mixing er meget mere end kun justering, af volume på de forskellige spor. Selvom det selvfølgelig er en stor del det, så er det bestemt ikke det eneste.

Så ud over justering af volume, indeholder mixing blandt andet: Panning, EQ, Compression og effekter.

 

Panning

Panning står for panorama. Det vil sige, at det er her du vælger, hvilken lyde der skal være i venstre og højre side. Det er vigtigt at man fordeler siden lyde. Hvis man ikke gør det, kan mixet lyde flat eller presset sammen.

Som udgangspunkt plejer bas og kick at være i midten (mono), men prøv at kast dine forskellige lydspor rundt i stereobilledet. Det giver ofte et mere rent og klart mix.

 

EQ

Er en forkortelse af equalizer som primært bruges til at fjerne eller booste frekvenser.

Det kunne være en guitar, hvor du gerne ville fjerne de lave frekvenser. Det kunne også være en vokal som lyder lidt harsh i det, så prøv at fjern nogle af de høje frekvenser.

I nogle situationer, kan en EQ også bruges til at booste frekvenser. EQ’ing bliver brugt meget i mixing.

 

Compression

For de fleste kan compression i starten være svær at forstå.

Men kort fortalt bruges compression til at skrue op for lav volume og ned for høj volumen.

For eksempel, hvis du har en sanger som synger meget højt nogle steder og meget lavt andre steder, så udligner compression volumen.

På den måde laver man en jævn volume fordeling. Compression bruges tit til at tæmme/kontrollerer ens mix.

 

Effekter

Det kan for eksempel være reverb og delay. Men der findes mange flere effekter, som gør alle mulige forskellige ting.

I et mix bruges effekter typisk til, at give en optagelse noget liv. Det kan for eksempel være en guitar, som skal lyde mere aggressiv. Så vil man typisk bruge effekten distortion eller saturation. 

 

Rigtig eller forkert måde at mixe?

Findes der en rigtig eller forkert måde? Både ja og nej. Nok mest nej.

Et mix handler om at få sangen til at lyde bedst muligt, og så er det i sidste ende lige meget, hvordan man mixer. Lyder det godt, så lyder det godt.

Men naturligvis er det en god idé at lærer nogle besale teknikker som man kan bruge, så man hurtigere kan få et godt mix.

 

Afslutningsvis

Du vinder højst sandsynlig ikke en grammy i mixing natten over. Men hvis du bruger lidt tid på mixing, hver dag i et stykke tid, så kan du nå rigtig langt.

Mixing er en kreativ process, og ligesom alt andet kreativt, kan du altid udvikle og forbedre dig.

Hvis du har spørgsmål angående mixing, så skriv da endelig til mig via Email, Facebook eller Instagram. Jeg vender altid tilbage til dig inden for 24 timer og oftest endnu hurtigere!

Har du en sang som skal mixes professionelt, så kig på denne siden eller skriv til mig i kontaktformularen nedenunder. 

Hvem er jeg?

Lær mig lidt bedre at kende

Få svar inden 24 timer ✔️

Fortæl mig om dine ønsker, jeg svarer altid lynhurtig uanset, hvad dine henvendelse drejer sig om.

☎️ Tlf: 20 77 57 60

Google-anmeldelser