fbpx

 

Hvad er mastering?

 

Introduktion

Det er her, hvor man går væk fra, at kigge på de individuelle spor og kigger på sangen som helhed. Man stopper med at kigge på hvert enkelt træ, men i stedet, tager man nogle skridt tilbage og kigger på skoven som helhed. Det er her man sætter rammen på billedet.

Mastering er endestationen, det er den sidste chance for at ændre lyden. Det er her man gennemgår sangen og sikre sig, at alt er som det skal være.

Det her, hvor man går væk fra, at kigge på de individuelle spor og kigger på sangen som helhed. Man stopper med at kigge på hvert enkelt træ, men i stedet, tager man nogle skridt tilbage og kigger på skoven som helhed. Det er her man sætter rammen på billedet.

Så i modsætning til mixing, hvor man har alle de individuelle spor, kigger man i mastering på alle sporene samlet, i en lydfil.

 

Er mastering en nødvendighed?

Målet med mastering er, at sikre sig, at sangen lyder bedst muligt på alle platforme.

Uanset om du har optaget og mixet din sang i et professionelt studie eller derhjemme, skal en din sang altid igennem mastering processen. En god mastering på et album, sikre at alle sange, lyder balanceret med hinanden.

 

Hvad indebærer en mastering?

Mastering er en komplex processen, hvor kritisk lytning er en nødvendighed. Netop fordi det er det sidste skridt inden udgivelse.

Mastering udarbejdes med forskellige værktøjer såsom EQ, Compression, Stereo Imager, og limiter.

 

EQ

EQ’ing, også kaledet equalizer, bruges i mastering til at lave små ændringer i sangens lyd spectrum.

En ideel mastering er balanceret. Det vil sige at der ikke er nogen frekvensområder som stikker helt ud. En velbalanceret mastering vil lyde godt på alle platforme.

 

Compression

Compression er en af de mest benyttede værktøjer i en mastering session. Compression bruges til at give en overordnet ensartethed i lydbilledet.På den måde kan du opnå en mere sammenhængende lyd.

 

Stereo Imager

I mastering kigger man som sagt på det fulde billede. Derfor er det også vigtigt at kigge på ens stereo billede.

Et korrekt sat stereo, hjælper med at give klarhed i ens sang.

 

Limiter

Limiting er sidste proces i mastering og muligvis den vigtigste del i nyere musik.

Det primære mål for limiting er at få sangen til at være så høj som overhovedet muligt.

Det er yderst vigtigt at det bliver gjort rigtigt, så man ikke ødelægger dynamikken og følelsen af sangen. Men bliver det gjort korrekt, så kan limiting skubbe ens sang de sidste procent.

 

Afslutningsvis

Jeg håber du blev lidt klogere på, hvad mastering er. Det tager dog mange år at mester en god mastering. Det vigtigeste er at du bliver ved med at prøve dig frem.

Hvis du har brug for mere viden eller har spørgsmål angående mastering, så kontakt os, så kan vi hjælpe dig på rette vej.

Hvem er jeg?

Lær mig lidt bedre at kende

Få svar inden 24 timer ✔️

Fortæl mig om dine ønsker, jeg svarer altid lynhurtig uanset, hvad dine henvendelse drejer sig om.

☎️ Tlf: 20 77 57 60

Google-anmeldelser